Death Cafe - tabul nélkül a halálról

Hosted by Eszter Sas and Balint Novak


Date:

Nov. 6, 2022

Start time:

2:00 p.m. (CET)

End time:

4:00 p.m. (CET)

Address:

Fabrik Specialty Coffee - Design - Workshop

Visegrádi utca 14

Budapest

Hungary

1132

Hungary

 

Free

This Death Cafe has taken place

Submit a write up for this Death Cafe

About this Death Cafe

Szívesen beszélgetnél az elmúlásról, a halálról, és arról, vajon mi történik az élet végével? Nem túl kellemes témák, tudjuk mi is.  

〰️

Ha mindig is foglalkoztattak ezek a témák, de nem volt olyan társaságod, ahol tabuktól és előítéletektől mentesen lett volna lehetőséged ezekről beszélni, akkor szeretettel várunk az első Death Cafe eseményünkre, ahol kellemes kávéházi környezetben kötetlenül beszélgetünk az élet talán legkomolyabb témáiról.

〰️

MI IS AZ A DEATH CAFE?

〰️

A Death Cafe egy olyan esemény, ahol összegyűlik egy csapat ember és a halálról, az élet végességéről és az elmúlásról beszélgetnek - olyan stílusban, ahogy az nekik jól esik. Nincs koncepció, nincs struktúra, nincsenek tabuk és előítéletek. 

〰️

MI A CÉLJA?

〰️

A Death Cafe, vagy magyar tükörfordításban “Halál Kávéház” egy nemzetközi mozgalom, amelynek célja a halált körülvevő tabu leépítése és a halállal kapcsolatos témákról való beszélgetés normalizálása. A mozgalomról bővebben olvashattok angolul a Death Cafe központi honlapján: https://deathcafe.com/what

 

HOGYAN ZAJLIK EGY ILYEN ESEMÉNY?

〰️ A részvétel ingyenes. Teát, kávét vagy süteményt mindenki igény szerint vásárolhat a helyszínen. Nem kötelező, de szívből ajánljuk, mert ezek a meleg és finom dolgok segítenek megteremteni a barátságos, nyitott légkört a beszélgetéshez.

〰️ Körbeülünk egy nagy asztalt és kötetlenül beszélgetünk bármilyen, halállal kapcsolatos témáról, ami a részvevőket foglalkoztatja.

〰️ A beszélgetés során nyitottan, tisztelettel és ítélkezés nélkül végighallgatjuk egymást.

〰️ Eszter és Bálint nem vezetik a beszélgetést - mindössze abban segítenek, hogy mindenki meg tudjon nyilvánulni, aki szeretne és gördülékeny legyen a társalgás.

〰️ Az alkalmon elhangzottakat mindenki bizalmasan kezeli. What happens in Fabrik, stays in Fabrik. Ez azt is jelenti, hogy a a Death Cafe után továbbadnátok egy ott hallott személyes történetet, akkor azt csak anonim módon, a szereplők megnevezése nélkül tehetitek meg.

〰️ A Death Cafe mindössze egy csoportos beszélgetés, tehát nem pszichoterápiás vagy gyászfeldolgozó csoport. Akinek viszont ilyesmire lenne szüksége, annak a szervezők szívesen ajánlanak megfelelő szakmai segítséget.

〰️ 

Gyere és beszélgess velünk egy süti és forró ital felett november 6-án! Eszter és Bálint szeretettel vár mindenkit!

〰️ 


About Eszter Sas and Balint Novak

Na lássuk, kikkel  beszélgethettek a jövő vasárnapi első Death Cafe eseményünkön. Először bemutatjuk nektek Sas Esztert, aki

pszichológus, mediátor, újságíró, művészetterapeuta-jelölt, a Mind-Art munkatársa. 

〰️

“Pszichológusként és újságíróként hiszem, hogy hatalmas erő rejlik abban, ha van terünk és lehetőségünk olyan dolgokról beszélni, amelyek sokszor kimondatlanok maradnának. Éppilyen a halál is, amely bár az életünk elválaszthatatlan része, még mindig sokszor tabunak számít. Pedig a halálhoz és a saját halandóságunkhoz való kapcsolódás az, ami irányt mutathat abban, hogyan is érdemes igazán élnünk.”

〰️

"Már régóta foglalkoztat, hogy miként érdemes gondolkozni a saját életünk végességéről. A középkori keresztények annak idején emlékeztetőként érmékbe és medálokba vésték az "emlékezz a halálra" ("memento mori") jelmondatot. Úgy érzem, hogy ezek az emlékeztetők kifogytak az életünkből, pedig a halandóság gondolatával töltött idő segít ráébrednünk arra, hogy mik a számunkra legfontosabb dolgok az életben" - vélekedik Bálint, aki Eszter társa lesz a beszélgetésben! 

〰️

Várunk szeretettel benneteket!